Vidda tørr gin

VIDDA.png
 
 

Ideen til Vidda kom etter en lang tur på fjellet mens vi satt i hytteveggen omgitt av einebærbusker med en gin tonic i hånden. Vi snakket om alle plantene vi hadde luktet og smakt på mens vi hadde gått igjennom fjellheimen. – Er det mulig å lage en London dry gin kun med vekster som vokser vilt på vidda, utbryter en av oss. Svaret ble Vidda Tørr Gin.

 
 

Vidda Tørr gin er noe så eksotisk som en gin laget kun med vekster som vokser vilt i Norge. Ideen til Vidda var også unnfangelsen av Oslo Håndverksdestilleri (OHD). Etter en lang tur over fjellet fisket en av de tre kommende grunnleggerne av OHD en stor isklump opp av elven. Denne bar de med seg opp til hytta hvor den ble brukt til å avkjøle ettermiddagens gin tonic i hytteveggen. Hele dagen hadde turfølget stoppet opp og luktet og smakt på vekstene langs stien. Rundt hytta vokste det også en rekke einerbusker. – Hadde det vært mulig å lage en klassisk London dry gin kun med vekster som vokser vilt her på fjellet, spurte den ene. Et par år senere ble Oslo Håndverksdestilleri grunnlagt og Vidda Tørr gin lansert. Om du ser nøye på etiketten, så finner du faktisk denne historien gjemt rundt i illustrasjonen.

Einebær må det jo selvfølgelig alltid være i gin, men det er flere andre vekster som også er nærmest obligatoriske. De fleste av disse vokser ikke i Norge. Da Vidda ble lansert, var den faktisk den første kommersielt produserte ginen i verden uten sitrus.

Det lar de norske ginvekstene komme tydeligere frem slik at Vidda smaker av fjell og ikke noe annet. For å bevare smakene fra vekstene best mulig bruker vi to ulike teknikker i samme destillasjon. Noen av veksten legges i selve kjelen, mens de lettere vekstene plasseres i en dampkurv. Begge deler får maserere over natten før destillering. Vidda er også destillert med norsk potetbrennevin. Det gjør at Vidda ikke bare er fra Norge, men er en ekte norsk gin. Samtidig er Vidda en klassisk London dry gin som kan nytes slik du foretrekker å drikke gin.

70 cl glassflaske - alkoholinnhold: 43%

Bruk av alkohol kan gi ulike skadevirkninger. Nærmere informasjon finner du her: https://helsenorge.no/rus-og-avhengighet/alkohol/alkohol-og-helse.


Vekstene vi bruker i vidda tørr gin

Einebær - Sitrusaromaer med innslag av gran, kvae, gress, voks og treverk.

Mjødurt - Et bredt spekter av aromaer som strekker seg fra honning og høy til mandler og vanilje. Bidrar med en lett bitterhet til smaken.

Røsslyng - Denne gir florale aromaer, med noen lett jordlige toner og honning.

Kvann - Bidrar med struktur til destillatet. Planten kan kalles for destillatørens salt ettersom den er en viktig smaksforsterker for de andre vekstene i akevitten.

Hylleblomst - Lette florale og søte toner. Aroma av sitrus, litchi og pære. Brukes for å tilføye høytoner. 

Ryllik - Bittersøt med aroma av salvie og lakris.

Blåbær - Rik og syrlig aroma av bær. Tilfører brennevinet fruktighet.

Kamomille blomst - Gjenkjennes ved en kraftig, søt blomsterduft og et hint av tobakk.

Malurt - Gir toner av varme urter og myntete bitterhet. Fremstår som floral og parfymert. 

Engsyre - Gir et mentolaktig preg med et lite hint av pepper.

Furuskudd - Gir toner av sitrus og urter som rosmarin. 

Lukt og smak

Lukt - Fint konsentrert aroma preget av einer, svale urter, blomster og krydder.

Smak - Gin med kremet og fyldig munnfølelse og sammensatt preg av einer, blomster og urter som mynte og rosmarin.

Ettersmak - Lette, florale tone; blåbær og en lang avslutning med urter som frisk mynte.