Historien om oss

 

Oslo håndverkdestilleri

Vi i Oslo Håndverksdestilleri ønsker å formidle smaken av Norge og Norden gjennom destillering. Våre produkter skal smake av hvor de kommer fra. Fordi vi bruker vekster som vokser vilt i Norge kan du gjenkjenne lukten av fjell, eng og skog i det vi lager. Flere av disse vekstene omtales gjerne i dag som ugress, men er blitt brukt som medisinske planter og til å smaksette alkohol i hundrevis av år. Vi har også latt oss inspirere av det nynordiske kjøkkenet. Produktene våre skal ha klare og balanserte smaker og vi jobber med å sanke lokale vekster når de er i sesong. 

Norge har en lang tradisjon for uavhengig håndverksdestillering som nesten var glemt. På et tidspunkt fantes det over 10 000 registrerte destillerier i landet, men forbudstiden for brennevin betydde slutten for disse. I 1927 ble det innført statsmonopol for destillering og de neste 80 årene var industriell produksjon av en håndfull oppskrifter skjebnen til norsk destillering. Gjennom håndverksproduksjon i liten skala ønsker vi å gjenskape noe av den tapte tradisjonen. 

Samtidig som vi har forpliktet oss til nordiske smaker og tradisjoner, jobber vi hele tiden med innovasjon. Vi streber hver dag for å finne kreative løsninger som gjør det mulig å skape best mulig brennevin med en tydelig nordisk smaksprofil. Det kan være nye teknikker og sammensetting av vekster som kan brukes istedenfor sitrus og koriander i gin. Eller å lagre akevitt på whisky-fat istedenfor de tradisjonelle sherry-fatene. Eller å bruke norske vekster i destillering av vodka istedenfor å tilsette sukker for å oppnå en rund munnfølelse. 

Oslo Håndverksdestilleri ble grunnlagt av tre svært erfarne menn fra drikkevarebransjen. Marius Vestnes har etablert øl- og brennevinimportøren Cask i det nordiske markedet. Marcin Miller har bygget opp japansk whisky i vesten og var også med på å etablere Kyoto Distillery. Fra vinbransjen kom Martin Krajewski, som driver flere vingårder, blant annet i Bordeaux. Med en slik gjeng i ryggen har det helle tiden vært naturlig for destilleriet å tenke internasjonalt. Akevitt har i flere år hatt en stigene stjerne og det nordiske kjøkkenet har vært en dominerende mattrend de siste 10 årene. Vårt fokus på ekte norske smaker har derfor hatt sterk appell. Produktene våre har høstet en rekke høythengende priser internasjonalt, blant annet er Vidda Tørr gin kåret til en av verdens beste ved flere anledninger. Brennevin fra Oslo Håndverksdestilleri finnes nå i flere av de beste barene rundt omkring i verden.

Selve destilleriet ligger i et ærverdig teglsteinsbygg som har huset industri langs Alna-elven på Bryn i Oslo siden 1800-tallet. Destilleringsapparatet vi benytter kommer fra den anerkjente produsenten Carl og er en hybridpanne som kan ta inntil 650 liter. Vi har også bygget en egen bar i forbindelse med destilleriet hvor man kan komme og oppleve destilleriet og produktene våre på åpne kvelder, smakinger eller private arrangementer.

 
 
 

Espen Tollefsen
Daglig leder

Espen er en livslang akevittfan om har erfaring med å bygge merkevarer i en rekke bransjer. Han har jobbet med alt fra Playstation til lomper og har vært direktør for Nordisk film. I Oslo Håndverksdestilleri føler han at han er akkurat der han skal være.

 
 
 

Kevin Jo Hansen
Destillatør

Tidligere ølbrygger, utelivsdrifter og altmuligmann som i seinere år leder aspektene ved produksjonen hos Oslo Håndverksdestilleri.

 
 
 

Grim Sjøstedt
Konsulent og event ansvarlig

Tittelen burde vært potet, for han er delaktig i alt som foregår på destilleriet. Han er på sitt aller beste når han trekker på sin lange erfaring som servitør og sjarmerer gjestene i baren. Norges ukronede grillmester.